Elkészült és bevált a Zuglói Polgármesteri Hivatal Okmányirodájának és a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. épületének komplex akadálymenetesítése, amellyel az ügyfélszolgálati közszolgáltatás fogyatékkal élő embertársaink számára is lehetővé vált.

akadálymentes okmányirodaEz a projekt azért is nagy jelentőségű, mert a közvélemény általában akadálymentesítésen a mozgáskorlátozottak és kerekesszékkel közlekedő emberek számára történő átalakításokat érti. A valódi akadálymentesítés, az egyenlő esélyű hozzáférés azonban ennél sokkal többről szól. A látássérült, a hallássérült, az értelmi fogyatékos emberek, illetve további, hátrányos helyzetű csoportok számára is szükséges az információs környezet akadálymentesítése, ami itt teljes egészében megvalósult. Zuglóban példaértékű a városvezetés odafigyelése a társadalom fogyatékkal élő tagjaira.

2012 végén fejeződött be a Zuglói Polgármesteri Hivatal Okmányirodájának teljes körű akadálymentesítése. Azóta az érintetteknek alkalma nyílt kipróbálni, úgymond tesztelni a magvalósult átalakítást, elégedettségük bizonyíték a projekt sikerességére. A zuglói városvezetés mindig rendkívül érzékenyen reagált a fogyatékkal élők problémáira, ezért tartotta ezúttal is fontosnak, hogy Zugló az Új Széchényi Terv Közép Magyarországi Operatív Program keretében kiírt Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz (akadálymentesítés) című pályázatot megvalósítsa. Tekintve, hogy a XIV. kerületnek kiemelt szerepe van a budapesti fogyatékkal élők körében – itt működik a Vakok Állami Intézete, a Gyengén Látók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógia módszertani Intézménye és Diákotthona, a Hallássérültek Tanintézete – különösen fontos, hogy bárki máshoz hasonlóan ők is zavartalanul intézhessék hivatalos ügyeiket.
A pályázaton az Önkormányzat 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, a pénzből az intézmény teljes körű infokummunikációs és fizikai átépítése valósult meg.
Az épület előtt két darab, a jogszabályoknak megfelelő akadálymentes parkoló került kialakításra. A lépcsőhöz vezető szakaszon vezetősáv készült. A bejáratnál biztonságosabb rámpa és a lépcső mellett korlát épült. A közlekedők átjárhatósága, az ügyfélszolgálati és váró helyiségekbe való bejutás érdekében egyes nyílászárókat átalakították, míg az ügyfélszolgálat ablakokat lesüllyesztették. A fő közlekedési irányokban vezetősávok készültek, míg a földszinten új akadálymentes illemhely került kialakításra.
Az akadálymentesítendő helyiségek bejárata előtt Braille-írással ellátott funkciójelző táblák kerültek felszerelésére, a bejáratnál egy tájékoztató információs tábla készült tapintható térképpel. Egy-egy mobil indukciós készülék került beszerzésre az irodákhoz és a portához, továbbá hangos térkép is található az intézményről.
A beruházás 3 helyi/regionális fogyatékos érdekvédelmi szervezet (a Mozgásjavító Diák Sportegyesület, a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Egyesülete, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Zuglói Szervezete) együttműködésével jött létre.