Papcsák Ferenc, Zugló országgyűlési képviselője igyekszik évről évre újítani a zuglói intézményrendszeren. Hasonlóan az elmúlt két évhez, idén is elvégzik a szükséges javításokat. Ezúttal több mint száz intézményt érint a felújítás.

A 2010 októberében hivatalba lépett önkormányzat minden évben nagy hangsúlyt fektet a kerületi tulajdonú intézmények rekonstrukciójára, korszerűsítésére. Az intézmény-felújítási programnak köszönhetően 2012 nyarán például száznál több intézmény újult meg a kerületben, közel 1 milliárd forintból. Zugló Önkormányzata 2013.-ban is jelentős költségvetési összeget fordít a parkosítás és a terek felújítása mellett az intézmények rendbetételére. A munkálatokat szakemberek felügyelik.

Ezek olyan beruházások, amelyek jobban fenntarthatóvá teszik az ingatlanokat, és az ide járó gyermekeknek, dolgozóknak is komfortosabb lesz az élete.
– Összesen körülbelül 540 millió forintos karbantartási feladatunk van – mondta Kiss János Csaba, a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. üzemeltetési, karbantartási és felújítási divízióvezetője. – A nyári felújítási szakaszban ennek legalább 50 százalékát szeretnék felhasználni, hiszen ez az időszak ad lehetőséget a zárt intézményi területeket igénylő feladatok elvégzésére. Jelenleg 22- 23 helyszínen zajlanak munkálatok
Az intézményekben többek között festés folyik, de van, ahol kicserélik a világítást, illetve a fűtésrendszert, vagy szigetelik a tetőt, illetve biztonsági rendszereket telepítenek. Az ellenőrzés során kiderült, a munkákat jó minőségben végzik, az intézményvezetők elégedettek.

Az intézmény-felújítási projekt keretében a Mókavár Óvoda is teljesen megújult. A munkálatok érintették az ajtókat, a tetőt, az ablakokat, a burkolatokat, a vizes blokkokat, a foglalkoztatókat, a betegszobát és a mosókonyhát is.
Zugló Önkormányzata jelentős összegeket áldoz arra, hogy a gyerekek minél kulturáltabb, egészségesebb körülmények között tölthessék idejüket. A Meseház Bölcsőde például a teljes körű felújításoknak köszönhetően több férőhelyet is tud biztosítani, fogadókészsége 76-ról 128-ra bővült. Három olyan intézmény van, amit szinte a nulláról, tehát lecsupaszítva a falakat, teszünk rendbe – tudtuk meg Papcsák Ferenc polgármestertől. – Ezeken kívül több mint 100 telephelyen folyik tisztasági festés, vagy egyéb munkálat.
A kerület intézményei egyre korszerűbbek, felszereltebbek, s folyamatosan újulnak meg. Papcsák Ferenc polgármesterként és országgyűlési képviselőként is szívén viseli az intézmények sorsát. Irányítása mellett az önkormányzat az elmúlt közel három évben eddig 2, 5 milliárd forintot költött ezen célok megvalósítására.

A Liszt Ferenc Általános Iskola mintegy 170 millió forint összértékű beruházásból szépült, újult meg. A kivitelezés keretében többek közt teljes egészében renoválták a régi épület homlokzatát, hőszigetelést kaptak a nyílászárók, az udvari térburkolatok helyreállítása mellett 500 négyzetméter új térburkolat készült. Emellett új aszfalt sportpályát alakítottak ki, felújították a gyermek mellékhelységeket és 6 vizesblokkban teljes egészében kicserélték a gépészeti- és az elektromos vezetéket is.
Idén sikeres Európai Uniós pályázatok révén egymilliárd, önerőből pedig 600 millió forintból valósulnak meg a kivitelezések.
Zugló jobban teljesít, ugyanis szeptembertől még szebb, tisztább, megújult intézményekben folytatódhat a gyermekek nevelése, oktatása, és a szociális tevékenység.”