image_galleryÉsszerű, letisztult gazdálkodást szeretne folytatni a tavaly átalakult Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. (Zuglói Zrt.), amelynek célja, hogy valóban az önkormányzat végrehajtó ereje legyen – nyilatkozta lapunknak adott interjújában Szili Adrián, a cég vezérigazgatója. A Zuglói Zrt. tavaly 750 millió forintot költött a kerület intézményeire, de a cég nevéhez fűződik egyebek mellett a Bosnyák tér rendbetétele, új parkolók, játszóterek létesítése, a Virágzó Zugló program támogatása, vagy a közfoglalkoztatás irányítása. A cég idén ugyanezzel a lendülettel folytatja a munkát.

– Tavaly átalakult Zugló vagyonkezelésének rendszere. Mit jelent ez, és miért volt rá szükség?
– Már 2012 őszén, a Papcsák Ferenc polgármester úrral való egyeztetéseknek köszönhetően elindult a folyamat, amelynek eredményeképpen 2013 év elején kezdeményeztük, hogy a volt vagyonkezelő, Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. néven folytassa tevékenységét. Az önkormányzat elvárása is az volt, hogy a cég az önkormányzat végrehajtó ereje legyen, a testületi ülésen született döntéseket hajtsa végre. A lakosságnak is szerettük volna megmutatni, hogy szemléletváltás történt a cégnél. Ésszerű, letisztult gazdálkodást akarunk folytatni, a múlt hibáinak felszámolásával. Ennek vannak már biztató jelei, így például a legutóbbi NAV ellenőrzés, amely teljesen rendben találta a gazdálkodásunkat. Elkerülhetetlenek voltak a személyi változások, amelyek tavaly már elkezdődtek. A létszámot folyamatosan racionalizáljuk. Átalakítottuk az önkormányzat és a Zuglói Zrt. közti szerződések rendszerét és a cég megkezdte szerződéses kapcsolatainak felülvizsgálatát. A Zuglói Zrt-n belül a városüzemeltetés feladatait nevéből adódóan a Városüzemeltetési divízió látja el, amely az utakkal, terekkel, parkokkal, közművekkel foglalkozik, a másik az Üzemeltetési, Karbantartási és Felújítási divízió, amely az önkormányzati intézményekkel és ingatlanokkal kapcsolatos műszaki feladatokat látja el. Szeretnénk egy olyan vállalatirányítási rendszert is bevezetni, amely lehetővé teszi, hogy néhány kattintással megjelenjenek a rendszerben azok a problémák, amelyeket a lakosság, vagy egy intézmény vet fel. Az elavult ingatlan-nyilvántartási rendszert is folyamatosan modernizáljuk. Nagyon fontos célkitűzés, hogy tisztességgel, becsülettel dolgozzunk a kerületért és a lakosságért.
– Milyen fontosabb beruházások történtek a kerületben tavaly?
– Ki kell emelnünk a Bosnyák téri beruházást, amelynek 2013-ban a második üteme is befejeződött. Ennek költsége bruttó 127 millió forint volt, a térrendezés befejezése további 45 millió forintot emészt majd fel. A Bosnyák téri templom tornyának elkészülte után a torony felőli utcarészt kell rendbe tennünk. Az intézményekre tavaly több, mint 750 millió forintot költöttünk. Mivel fontos a meglévő épületek állagának megtartása ezért ennek az összegnek a háromnegyedét karbantartásra fordítottuk. A maradék összeget felújításokra és beruházásokra költöttük.
– Melyik volt a legjelentősebb beruházás ezek közül?
– A legnagyobb volumenű beruházást a várhatóan műemléki védettség alá kerülő Liszt Ferenc iskolában végeztük, amelynek összköltsége megközelítette a kétszáz millió forintot. Megújítottuk a homlokzatot és 150 ablakot, felújítottuk a sportpályát, a kéményeket, a gyermekmosdókat, a csővezetékeket. Egyedi kéréseket is igyekszünk teljesíteni: a Szent István király zeneiskolára több mint ötvenmillió forintot fordított az önkormányzat, a hatszáz négyzetméteres hangversenyteremben festettünk, felcsiszoltuk a parkettát, és lakkoztuk. Egyedi nyílászárók, radiátorok, függönyök kerültek a terembe. – A kerületben egyre komolyabb problémává válik a parkolóhelyek hiánya. Ezt hogyan próbálják orvosolni?
– A Kerepesi út 78., 132–134., valamint 136–137. előtt összesen 1300 négyzetméter parkolófelüle-let alakítottunk ki, míg az Ond vezér útja 37. előtt négyszáz négyzetméter aszfaltot fektettünk le. Természetesen nemcsak az autósokra gondoltunk, hét helyszínen építettünk járdát vagy sétányt, így a Pillangó utcában, a Tengerszem utcában, vagy a Fogarasi parkban. Utat építettünk a Bazsarózsa utcában, közvilágítást a Körvasút soron, és nyolc helyszínen oldottuk meg a vízelvezetést. A lakóközösség biztonságérzetének növelése érdekében a Cserei u. 3., a Mexikói út 3., a Nagy Lajos király útja 104., és a Várna u. 9. szám alatti ingatlanokban 24 órás őrszolgálati helyet telepítettünk. A bérlők részéről pozitív a visszajelzés.
– Van-e olyan munka, amely áthúzódott erre az évre?
– Természetesen vannak az idei évre áthúzódó beruházások, a Nagy Lajos király útján a posta előtti parkoló megépítése vagy a Kassai tér rehabilitációja, a Füredi lakótelepen az Ond vezér sétány felújítása. A Civil Ház kivitelezését, a Hungária körút –Thököly út kereszteződésében lévő Báthory park rendezését is folytatni akarjuk. Játszótér építések is áthúzódtak az idei évre, az egyik legnagyobb a Mogyoródi út 112-118. szám alatti, ami egy harmincmillió forintos beruházás. Elkezdődött a várva-várt közösségi kert építése is. Ezt a feladatot október elején kaptuk meg és tavasszal már láthatók lesznek az eredmények. A leromlott állagú kémények javítását is megkezdtük tavaly. Ebben az évben – már csak a jogszabályok változása miatt is -, kiemelten kezeljük a feladatot. Zuglóban mintegy hetvenezer kémény van és ennek ötöde önkormányzati ingatlanhoz tartozik.
– Hogyan fejlődik a Virágzó Zugló program?
– Papcsák Ferenc polgármester személyes javaslatára 2011 májusában indult útjára ez a program. A kezdeményezés egyik példaértékű sajátossága, hogy Zugló Önkormányzata és a zuglói lakosok közösen hozzák rendbe, teszik virágzóvá a lakóházukhoz tartozó utcafrontot, előkertet. A munkák közösség formáló erejéről nagyon jók a visszajelzések. 2013-ban a programra biztosított keret összege hétmillió forint volt, amelyből 128 zuglói utcafront szépült meg. Az idei évben a már megkötött új szállítási keretszerződés hárommillió forintról szól, amely biztosítja az idei, tavaszi ültetéseket. Nekünk egy kívánságunk volt, hogy megteremthessük a szakmai hátteret, a mi tudásunk is segítségként épüljön bele a folyamatba. Az ültetések nehezen elképzelhetők olyan szakemberek nélkül, akik például tudják, hogy milyen vezetékek futnak a földben.
– Mekkora segítséget nyújtanak a közmunkások a városüzemeltetési feladatokhoz?
– A közfoglalkoztatási-program jelentős támogatást nyújt az ilyen feladatok elvégzéséhez. A létszámot sikerült bővítenünk, harminc-ötven fő mindig kint van területen. A közfoglalkoztatás révén a parkfenntartási szerződéseinkben jelentős megtakarítást tudtunk elérni.– Mivel foglalkozik majd a cég ebben az évben?
– Folytatjuk a képviselő-testület által jóváhagyott, nagyértékű beruházási munkákat a közterületeinken és az intézményeinkben. A Csertő parkban a Civil Ház és környezete teljesen meg fog újulni. Automata öntözőhálózatot szeretnénk építeni a legtöbb kiemelt parkban, így a Tisza István téren és a Reiner Frigyes parkban, zöldfelület és térmegújítást tervezünk a Füredi lakótelepen, a Rákosszeg-parkban és a Kassai téren is. Teljesen felújított parkolót szeretnénk átadni a Nagy Lajos király útján a posta előtt.Hatalmas eredmény, hogy idén megújul a Zöld Lurkók Óvoda és új férőhelyekkel bővül. A Csicsergő Óvoda épülete újra visszanyeri eredeti funkcióját egy új óvodai intézmény formájában, de márciusban – reményeink szerint – a Mesevonat Bölcsőde építésének munkálatai is megkezdődnek. Ez a három beruházás KEOP támogatással valósul meg, közel 800 millió forint értékben. Rengeteg egyéb városüzemeltetési és műszaki feladatot javasoltunk a költségvetés tervezéséhez, azonban a folyamatos fenntartási, üzemeltetési és karbantartási munkákra is nagy hangsúlyt szeretnénk fordítani, hiszen az átadott értékeinket magas színvonalon fenn kell tudni tartani. A továbbiakról majd csak a költségvetés jóváhagyása után lehet biztosat mondani. Mindenesetre hangsúlyozom, hogy várjuk a lakossági visszajelzéseket, akár kritikákat is. A honlapunk is hamarosan megújul.

2014. évre tervezett
előkészítés alatt álló beruházások

Parkrekonstrukciós munka
– Rákosszeg park – Sárrét park: bruttó 15,0 millió forint
– Kassai tér: bruttó 83,0 millió forint
– Csertő park 12. környezete (Civil Ház): bruttó 76,0 millió forint
– Báthory István park: bruttó 6,5 millió forint

Járdaépítés
– Füredi lakótelep – Rákosfalva park I. ütem: bruttó 72,0 millió forint
– Emília utca (Törökőr u – Újvidék között) közvilágítási hálózat létesítése és járdaépítés: bruttó 14,3 millió forint
– Egressy út 48-50. sz., 52–54. és 56–58. – Handzsár u. között járdaépítés: 5,0 millió forint

Parkoló építés
– Rózsavölgyi utca (Bosnyák tér – Szabács utca) közvilágítás létesítéssel: bruttó 46,0 millió forint
–Nagy Lajos király útja (Posta előtt): bruttó 44,5 Ft

Közvilágítás (lámpatestek pótlása)
Jávorka Ádám utca (Lőcsei út – Fűrész utca között), Ráskay Lea utca 48., Jeszenák János utca (Nagy Lajos király útja – Öv utca között), Kalocsai utca (Csernyus utca – Öv utca között), Szatmár utca 22.,Szugló utca 22.): bruttó 8,0 millió forint

Öntözőhálózat kialakítása
Tisza István tér és Reiner Frigyes park: bruttó 2,5 millió forint

Kerékpártámaszok elhelyezése
Kb. 200 helyszínen, Zugló területén: bruttó 15,5 millió forint