fertotlenito gep

A Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata és a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. között 2013. február elsején kötött Közszolgáltatási szerződés tartalmazza azokat az üzemeltetési feladatokat, melyek magukba foglalják egyebek mellett a kerület intézményeiben található homokozók fertőtlenítését és karbantartását.

Ide tartozik, hogy az Országos Család- és Gyermekvédelmi Intézet által 1998-ban kiadott „A BÖLCSŐDÉK MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYÉNEK SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI” című dokumentum előírja, a homokozók kezelését, naponkénti átlapátolást, locsolást, évenkénti cserét, vagy fertőtlenítést.

 

A Zrt. által kezelt 39 bölcsődében és óvodában összesen 138 homokozó található. Ezek rendszeres fertőtlenítése és karbantartása ez idáig megoldatlan probléma volt, az intézményvezetői szinten alkalmazott módszerek (Hypo, klórmész) nem voltak alkalmasak a fertőtlenítésre, sőt veszélyeket is rejthettek magukban.

A Zuglói Zrt. fontosnak tartja, hogy a kerület intézményeiben élő gyermekek által használt homokozók fertőtlenítése környezetkímélő módon történjen. A Tiszta homokozóért Alapítvány révén egy új módszerrel (lángos fertőtlenítő berendezés) fertőtleníthetők a homokozók, amelyről vállalkozó tanúsítványt is ad.

Jogszabály szerint sok helyen szükséges továbbá a homokozók utántöltése. A fertőtlenítésen felül pótlásra kerül összesen 195 m3 homok és egyes intézményekben lecserélik a homokot mintegy 172 m3 mennyiségben.

gep