Több zuglói óvodában focizhatnak a gyerekek professzionális futballpályákon az Ovi-Foci programnak köszönhetően, melynek megvalósításához 2012-ben a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. is csatlakozott. Az MLSZ óvodai országos programjának részeként az Ovi-Foci Program célja egyfelől, hogy az óvodások sportra nevelését az óvónők egy önálló képzés keretén belül elsajátítsák és a gyermekeket ez alapján, óvodai keretek között oktassák. Másfelől, hogy az ehhez szükséges beruházások során speciális Ovi-Foci sportpályák létesüljenek az ország minden óvodájában, annak érdekében, hogy a képzés ide kapcsolódó feltételei intézményi kereteken belül adottak legyenek.

A programmal a Zuglói Önkormányzatnak a Zuglói Zrt. együttműködésével lehetősége nyílt arra, hogy kifejezetten az óvodás korosztály számára kifejlesztett korszerű sportlétesítményben (6x12m-es, multifunkcionális sportpálya), szakszerű oktatás keretében biztosítsa a gyermekek számára elengedhetetlen napi mozgást, ezáltal a mozgáskultúrájuk fejlesztését.

Az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány által meghirdetett pályázat keretében a sportpálya, valamint a képzések és képzési eszközök költségét 70%-ban a TAO- felajánlásokat gyűjtő Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány, 30%-ban pedig Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzat biztosította. A 2013-ban épült pályák megépítéséhez 5.600.000.- Ft önrészt biztosított az Önkormányzat; melyhez kapcsolódóan a ZVK ZRT. vállalta, hogy a pályák területrendezéssel összefüggő előkészítési munkálatait elvégzi.

Az OVI-FOCI program keretében tavaly a Meseház Óvoda (1143 Budapest, Őrnagy u.11-13.), a Pöttömpark Óvoda (1144 Budapest, Újváros park 1.), a Zuglói Tihany Óvoda (1141 Budapest, Tihany tér 37-39.), a Mályva Óvoda (1144 Budapest, Mályva tér 12.) és a Rózsavár Óvoda (1141 Budapest, Rózsavölgyi tér 4.) gazdagodhatott speciális focipályákkal.

Idén pedig már a Napraforgó Óvodában (1145 Budapest, Emma u.18.) és a Csicsergő Óvodában (1149 Budapest, Fráter György tér 12.) is professzionális pályákon focizhatnak a gyerekek.

A speciálisan kialakított pályák mérete kifejezetten a legkisebbek méretigényeihez igazodik, beruházási költsége az iskolai méretű pályákhoz képest kevesebb, mégis legalább akkora tömeget képes megmozgatni a sportfoglalkozásokon, mint az iskolások nagyobb pályái. A professzionális pályákon lehetőség van a jó koordinációs képességekkel rendelkező gyerekek fejlesztésére, illetve a sport által egy harmonikusabb személyiség kialakítására.

Ovifoci 2