drdtTörténelmi esemény szemtanúja lehetett az, aki január 21-én délelőtt 11 órakor a Bosnyák téren járt. A Páduai Szent Antal templom tornyára ugyanis közel 70 esztendeje vártak már a zuglói hívek. A Bazilika utáni legnagyobb befogadóképességű templom tornyát tavaly ősszel Papcsák Ferenc polgármester kezdeményezésére kezdték el építeni, és a beruházás lassan a végéhez közeledik.

Hatalmas tömeg gyűlt össze január 21-én délelőtt a Bosnyák téren. Volt, aki a közösségi portálokon értesült a nagy eseményről, másokat pedig a felhajtás és előkészület vonzotta a helyszínre. 

A daru már reggel fél 7-kor elfoglalta helyét a templom tövében. A január 9-én megáldott és a süvegbe beemelt kereszt pedig a nagy pillanatra várt. Délelőtt 10 órakor már annyian voltak a templom környékén, hogy a helyszínt biztosító rendőröknek és önkormányzati rendészeknek is résen kellett lenniük, nehogy valakit baleset érjen. A tömegben érezni lehetett, mint ragad át a pillanat szentségének áhítata az érdeklődőkre. Nem sokkal 10 óra után Papcsák Ferenc polgármester is megérkezett, aki a hozzá intézett újságírói kérdésekre elmondta, már a ciklus elején célként fogalmazta meg Zugló rendbetételét. Ennek a programnak pedig sarkalatos pontja volt a kerület központjának számító Bosnyák tér rekonstrukciója. A rekonstrukció 2012-ben kezdődött el. A templom környezetét két ütemben újította fel az önkormányzat. Papcsák Ferenc polgármester már a beruházás kezdetén jelezte, hogy a tér felújításával együtt egy 67 éves adósságot is szeretne pótolni. Ezzel pedig kezdetét vette az a történet, amely lassan a végéhez közeledik.
– Ez egy fantasztikus nap – mondta Papcsák Ferenc polgármester a Páduai Szent Antal templom január 21-i bokrétaünnepén. – Egy olyan pillanat, amelyre mi is és az elődeink is nagyon sokat vártak.
A templom története a múlt század elején kezdődött. Akkoriban az egyházközség még a Rózsák terei Szent Erzsébet templomhoz tartozott. 1902-ben egy lakásban tartották meg az első Szentmisét, az 1903-tól rendszeressé váló szertartás pedig egy Szugló utcai vendéglőben zajlott. A Bosnyák téri templom helyét az első zuglói polgármester javasolta. Az épület alapkövét 1941. december 14-én tették le, amelyet az azóta már boldoggá avatott Meszlényi Zoltán segédpüspök áldott meg. A templom építése 1941-46 között zajlott. A beruházást a főváros 760 ezer pengővel támogatta, a maradék 130 ezer pengőt pedig a hívek adták össze. A háború, majd az azt követő egyházellenes időszak miatt a templom csonka maradt, és még a funkciója is veszélybe került, ezért Mindszenty József hercegprímás 1946. augusztus 18-án, még a munkálatok befejezése előtt megáldotta az épületet.

73136_699488743415567_985219841_nA templomtorony építése 2013. október 1-én kezdődött meg. A beruházást a Zuglói Önkormányzat 40 millió forinttal támogatta, az egyházközség a Budapest-Esztergom Főegyházmegyétől 15 millió forintot kapott, a fennmaradó összeget pedig a hívek adták össze. Bárány Béla plébános példátlan összefogásnak nevezte az elmúlt időszak történéseit.
A torony csúcsa január 21-én került a helyére. A 9 tonnás szerkezet felemeléséhez egy autódaru segítségét vették igénybe. Mielőtt azonban ez a látványos mozzanat megtörtént volna, Erdő Péter bíboros is megáldotta az elemeket.
A süveg felemelése és beemelése mindössze negyedórát vett igénybe. A manőver alatt a bíborossal együtt több százan imádkoztak a Bosnyák téren, majd, miután a sisak a helyére került, az emberek vastapssal jutalmazták az építőket.

A január 21-i torony-beemelést követően azoknak a zuglói polgároknak, akik akkor nem lehettek jelen az eseményen, január 26-án, a 10 órás mise után megismételték a Bokréta-ünnepet. Az eseményen Papcsák Ferenc polgármester és Bárány Béla atya közösen mondtak köszönetet a híveknek az adományokért, majd az önkormányzat farsangi fánkkal és teával vendégelte meg az embereket.

Bárány Béla atya és a zuglói önkormányzat szeretetvendégségre hívta a január 26-i, 10 órás mise résztvevőit. A templomból kitóduló tömeget Papcsák Ferenc polgármester fogadta, aki elmondta, hogy az épület Bokréta-ünnepsége egy hétközi napra esett, ezért sokan nem lehettek jelen a templomsüveg és a kereszt beemelésénél, ezért az összejövetelt a vasárnapi misét követően megismételték.
A torony beemelésen jelen volt a templom tervezőjének, Rimanóczy Gyulának a fia, aki maga is már 83 éves, és, aki egykor sokat segédkezett az édesapjának. Rimanóczy Jenő meghatódva fogadta a torony elkészültét.
Papcsák Ferenc, Zugló országgyűlési képviselője a január 26-i Bosnyák téri ünnepen elmondta, a torony várhatóan március végére, április elejére készül el. A harangokat is öntik már, amelyek felszentelése, illetve beemelése augusztus végén várható, így, ha minden jól megy, akkor szeptemberben már meg is kondulhatnak majd.

A Rimanóczy Gyula tervei alapján készült épület eredetileg 17.90 méter magas volt. Az új toronnyal azonban – a keresztcsúcsig – ez a magasság 54.50 méterre nőtt. A süveg alatti közel 15 méteres toronyrész ürömi kvarckőből épült, mely színében kissé eltér a templom többi részétől. Ez az eltérés azonban jól szimbolizálja azt a 70 évet, mely az alapkő-letételtől a toronyépítésig tartott.